Veelgestelde vragen (FAQ)

Het muZIEum tijdelijk gesloten in verband met het coronavirus
Het muZIEum volgt het beleid van de Rijksoverheid wat betreft het coronavirus (COVID-19). Daarom is het muZIEum t/m dinsdag 28 april 2020 gesloten. We hopen je snel weer te ZIEn!

Meer informatie

Hoe is het muZIEum bereikbaar?
Het muZIEum ligt op slechts een kwartiertje lopen van het centraal station, maar je kunt ook de bus nemen naar Plein 1944. Dicht bij het muZIEum zijn ook de parkeergarages Keizer Karel en Mariënburg. Parkeerterrein de Wedren biedt mogelijkheden voor een dagkaart, dit is voordeliger als je bijvoorbeeld een langer bezoek aan Nijmegen wilt brengen of een beleving combineert met een arrangement.

Hoelang duurt een gemiddeld bezoek aan het muZIEum?
Voor een particulier bezoek rekenen wij ongeveer 2 uur. Dit is inclusief ontvangst, introductie, beleving en het doe-plein. Het is natuurlijk wel afhankelijk van de grootte van de groep en of je naderhand nog een drankje aan de bar doet.

In hoeverre hebben medewerkers tijd om mee te werken aan projecten, interviews, e.d.?
Dit kan zeker: De kosten hiervoor zijn € 20, de beschikbare tijd van een medewerker is +/- 30 minuten. Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen.

Kan ik groepskorting krijgen/ mijn Museumjaarkaart gebruiken?
Nee, dit is niet mogelijk. Onze missie is het creëren van werkgelegenheid. Dit doen wij zonder structurele subsidie en daarbij zijn we dus afhankelijk van de inkomsten van entrees. Daar zijn we natuurlijk heel trots op, maar dat houdt ook in dat we geen korting kunnen bieden of de Museumjaarkaart kunnen accepteren.

Kan er afgeweken worden van het maximaal aantal bezoekers per beleving?
Nee, we streven naar een optimale ervaring van de bezoeker. Het maximale bezoekersaantal is daarom vastgesteld op 7 (donkerbeleving) en 6 (Expeditie ribbelroute) om de kwaliteit en veiligheid te waarborgen.

Ik wil annuleren, kan dat?
Dat vinden wij natuurlijk jammer, maar het kan wel. Echter, hebben wij jou/jullie plaats(en) wel vastgehouden en gezorgd dat er voor iedere beleving een gids ingepland is. Daarom is het tot 8 dagen van te voren mogelijk kosteloos te annuleren, daarna hanteren wij wel annuleringskosten. Wat de kosten zijn, lees je op deze pagina, bij punt 17.

Ik wil het muZIEum graag bezoeken met (een) anderstalige bezoeker(s), is dit mogelijk?
Ja, dat kan zeker. Wij verzorgen ook rondleidingen in het Engels en Duits. We verzoeken je wel om vooraf telefonisch contact met ons op te nemen, zodat we ervoor kunnen zorgen dat er een gids beschikbaar is die de gewenste taal spreekt. Je kan een anderstalige rondleiding boeken vanaf 2 personen.

Mag er in het muZIEum eigen eten en drinken worden genuttigd?
Wij hebben een toegankelijke bar waar je een drankje en wat lekkers kan bestellen. Eigen eten en drinken meenemen is niet toegestaan.

Kan ik ook het muZIEum bezoeken zonder een beleving te boeken?
Nee, dit is niet mogelijk. Je bezoek bestaat altijd uit een donkerbeleving of Expeditie ribbelroute, dit vanwege onze missie om werkgelegenheid te creëren voor onze blinde en slechtziende gidsen. Het is altijd mogelijk je beleving aan te vullen met één van onze arrangementen. Hierna is het mogelijk om het doe-plein te ontdekken.

Ik ben slecht ter been, maar wil toch graag een bezoek brengen aan het muZIEum. Is dit mogelijk?
Dit kan je het best zelf inschatten. Je zal langere tijd door ruimtes lopen waar je helemaal niks kan zien, of door de stad wandelen met maar weinig zicht. Dit terwijl je je handen gebruikt om de taststok vast te houden en om je heen te voelen. Tussendoor op een bankje uitrusten is helaas niet mogelijk. Als je twijfelt, neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee.

Ik ben zwanger, maar wil toch graag een bezoek brengen aan het muZIEum. Is dit mogelijk?
We raden vrouwen die in de laatste weken van hun zwangerschap zijn af om de donkerbeleving of Expeditie ribbelroute te doen. Als je twijfelt, neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee.

Waarom is de donkerbeleving geschikt vanaf 8 jaar en Expeditie ribbelroute vanaf 13 jaar?
Een rondleiding in het donker kan veel impact hebben op iemand. Wij raden daarom de donkerbeleving af voor kinderen jonger dan 8 jaar. De geadviseerde leeftijd om mee te doen aan de Expeditie ribbelroute is minimaal 13 jaar. Bij Expeditie ribbelroute neem je deel aan het verkeer, en wij vinden veiligheid in het verkeer erg belangrijk. Er is daarom gekozen om de leeftijdsgrens voor Expeditie ribbelroute op 13 jaar te stellen.

Waarom moet ik € 1 aan muntgeld meenemen in de donkerbeleving?
Hoewel de donkerbeleving al een ervaring op zichzelf is, hebben we hier nog een klein verrassingselement aan toegevoegd. Hiervoor heb je € 1 aan kleingeld nodig.

Ik zou graag een spreekbeurt willen houden of een werkstuk maken over het muZIEum. Hebben jullie handige informatie voor mij?
Hartstikke leuk dat je een spreekbeurt wilt houden over het muZIEum en anderen meer wilt vertellen over hoe het is om blind en/of slechtziend te zijn. Je kan ons spreekbeurtpakket hier downloaden. Veel succes alvast!

Heb je nog vragen over je bezoek en/of andere zaken die hier niet worden genoemd? Kijk dan in de bezoekersvoorwaarden of neem contact met ons op.