Ontstaan

De geschiedenis van het muZIEum gaat eigenlijk helemaal terug tot 1859. In het blindeninstituut St. Henricus in Grave worden dat jaar de eerste brailleboeken gemaakt. Deze ‘huisbibliotheek’ krijgt in 1918 de naam Stichting Bibliotheek Le Sage ten Broek (LSB). Hier wordt informatie omgezet in aangepaste leesvormen. Zo wordt het zelfs de grootste braillebibliotheek van Europa. In 2002 worden de blindenbibliotheken geherstructureerd, maar de wens om een breed publiek meer te leren over de wereld van blinden en slechtzienden blijft bestaan. Daarom opent in 2005 het eerste muZIEum haar deuren.

Het muZIEum, toen nog gevestigd in de Stadsschouwburg Nijmegen, ontvangt haar eerste bezoekers op 20 augustus 2012 en groeit gestaag. In 2013 ontvangen we onze eerste award en al snel volgen er meer awards en prijzen. We blijven volop in ontwikkeling. In 2014 worden speciale programma’s voor scholen en bedrijven opgezet en in 2015 krijgen deze verder vorm. Bovendien gaat in 2015 onze buitenbeleving, Expeditie ribbelroute, van start, waardoor bezoekers nu ook kunnen ervaren hoe het is slechtziend te zijn. Ook de bezoekersaantallen blijven groeien en in 2015 ontvangen we onze 100.000e bezoeker. Hierdoor groeit het aantal blinde en slechtziende gidsen tot 38. Ook in 2016 staan we niet stil. We blijven nieuwe dingen ontwikkelen om de totaalbeleving voor onze bezoekers te blijven realiseren. In 2017 maakt dit dat we de schouwburg zijn ontgroeid. Op 1 september 2017 openen we dan ook ons eigen pand aan de Ziekerstraat 6B, midden in de bruisende binnenstad van Nijmegen. Hier nemen wij bezoekers dagelijks nog verder mee in de wereld van blinden en slechtzienden en blijven we ons aanbod vergroten en verbeteren.

Vandaag de dag maken blinden en slechtzienden volop deel uit van onze maatschappij. De tijd dat blinden en slechtzienden automatisch naar een blindeninstituut en speciaal onderwijs gingen is grotendeels voorbij. Maar dat wil niet zeggen dat het altijd makkelijk is om in de ziende wereld de weg te vinden. Onze samenleving is erg visueel ingesteld, met allerlei obstakels als gevolg.

Onze ogen zijn voor ons vaak heel belangrijk. We gebruiken ze immers de hele dag: om te weten waar we zijn, welke kant we op moeten, wat er te doen is, om te lezen en ga zo maar door. Bovendien is zien nauw verbonden met non-verbale communicatie zoals gezichtsuitdrukkingen en handgebaren. Omdat goed werkende ogen onmisbaar lijken, is het voor veel zienden lastig om te begrijpen hoe mensen met een visuele beperking de wereld ervaren en welke mogelijkheden zij allemaal hebben. Het muZIEum biedt een unieke kans om aan den lijve te ondervinden hoe je de wereld ervaart zonder zicht en welke gevolgen dat heeft. Het persoonlijke verhaal van de blinde of slechtziende gids voegt hier een extra dimensie aan toe. Zoals met veel dingen in het leven: je moet ze zelf ervaren om de situatie van anderen beter te begrijpen.