Educatieprogramma

Een interactief en educatief uitje!

Wij durven wel te zeggen dat een bezoek aan muZIEum één van de meest unieke en leerzaamste uitjes van Nederland is. Een interactieve ontdekkingsreis die je nooit meer vergeet.

De belangrijkste missie van het muZIEum is het creëren van bewustwording over hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Tijdens jullie bezoek nemen we de leerlingen/studenten mee in het pikkedonker. Zo ervaren ze zelf hoe het is om niets te kunnen zien en te ontdekken wat er juist nog allemaal wel kan.

De ervaring én de gesprekken met de blinde of slechtziende gids geven de leerlingen een nieuwe kijk op de wereld. Daarnaast leren zij reflecteren op hun eigen gedrag. Hoe kun je zelf bijdragen aan een inclusieve samenleving? Een bezoek aan muZIEum is daarom een mooie manier om burgerschapsonderwijs handen en voeten te geven.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding van het uitje naar muZIEum is belangrijk. Jullie gaan immers het pikkedonker in. Dit is best spannend. Uit ervaring blijkt dat als de leerlingen vooraf goed weten wat ze gaan doen, de ervaring meer impact heeft.

De interactieve introductieles (duur 45 minuten) die je op school doet, geeft de leerlingen een waardevolle kennismaking met muZIEum. Zij ontmoeten onze gids Tommy die de leerlingen stap voor stap meeneemt in de wereld van het zien en niet zien. Klik hier om de les te openen.

Als het niet mogelijk is de introductie op school te doen, dan kan deze ook door ons in muZIEum worden verzorgd. Het bezoek duurt dan 15 minuten langer.

Het programma

Tijdens jullie bezoek staat de donkerbeleving centraal. De leerlingen gaan in groepjes in het donker op pad met een blinde of slechtziende gids. De gids vertelt uit persoonlijke ervaring hoe het is om blind of slechtziend te zijn. De leerlingen/studenten ervaren hoe het is om voor even in hun schoenen te staan. Zij oefenen met het gebruik van andere zintuigen dan je ogen.

Daarnaast doen de leerlingen op ons doe-plein allerlei ervaringsspellen die meer inzicht geven in blind of slechtziend.

Kom je met meer dan 42 leerlingen? Dan is ook de les mijn geleidehond en ik onderdeel van het bezoek. De leerlingen maken kennis met de geleidehond van één van onze gidsen. De gids vertelt hoe het is om met een geleidehond samen te werken en over de opvoeding en het opleidingstraject.

EDUCATIESESSIE ACCESSIBILITY

Boek een educatiesessie over inclusie en toegankelijkheid van Accessibility als uitbreiding. Accessibility, onderdeel van Bartiméus, is dé expert op het gebied van toegankelijkheid. In deze educatiesessie maak je kennis met inclusie en fysieke, digitale en sociale toegankelijkheid. En natuurlijk wat je op korte termijn al kan doen om jouw school of omgeving toegankelijker kan maken, want ook kleine aanpassingen maken vaak al een groot verschil.

Tarieven

  • Basisonderwijs (vanaf 8 jaar en ouder) | vanaf 7 personen | 13,75 per persoon
  • Voortgezet onderwijs | vanaf 7 personen | 13,75 per persoon
  • MBO/HBO/WO | vanaf 7 personen | 16,75 per persoon

Extra bij te boeken

  • Mijn geleidehond en ik | vanaf 43 personen | 30 per dagdeel
  • Educatiesessie Accessibility | 75 per school

Gratis begeleiders
Om het bezoek met jouw school zo goed mogelijk te laten verlopen, verwachten wij per 13 leerlingen/studenten één begeleider. Deze begeleiders hebben gratis toegang.

Reserveren

Wil je het muZIEum bezoeken met je school of opleiding? Vraag direct je school- of opleidingsuitje aan via onderstaand formulier. Natuurlijk is het ook mogelijk om ons te mailen: reserveringen@muzieum.nl of te bellen: 024 - 200 10 50.

Zodra we je aanvraag hebben ontvangen nemen we zo snel mogelijk contact op.

Wij kunnen niet wachten jullie te ZIEn!

Aanvraagformulier voor scholen

Jullie bezoek

SCHOOLGEGEVENS

GEGEVENS CONTACTPERSOON