Educatieprogramma

Een interactief en educatief uitje!

Helaas is het op dit moment niet mogelijk om naar het muZIEum toe te komen vanwege de huidige coronamaatregelen. Máár daar hebben wij een oplossing voor. Het muZIEum komt naar jou!

Meer weten? Klik hier voor meer informatie

Meer over het programma bij het muZIEum

Wij durven wel te zeggen dat het muZIEum één van de meest unieke en leerzaamste uitjes is van Nederland. Bij ons ga je namelijk niet aan de slag met een sáái lespakket, maar ben je onderdeel van een beleving die je niet meer vergeet!

Bij het muZIEum is er voor ieder wat wils. Samen met jou stellen we een passend educatieprogramma samen.

De belangrijkste missie van het muZIEum is: meer bewustwording creëren over hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Tijdens jullie bezoek nemen we je leerlingen/studenten dan ook helemaal mee rondom dit thema en gaan ze vooral zelf ervaren hoe het is om niets te kunnen zien en wat er dan juist nog allemaal wel kan.

Onderdelen programma

Introductie (duur 20 minuten)
Voor de donkerbeleving start is het groepje welkom in ons theater, waar ze luisteren naar de Blikopener. Dit is een 3D-audioshow waarbij alle zintuigen, behalve het zicht, op scherp worden gezet. Daarna krijgt het groepje een korte uitleg over het gebruik van een taststok, het hulpmiddel wat ze gebruiken tijdens de donkerbeleving.

Donkerbeleving (duur 1 uur)
Dit is waar het allemaal om draait tijdens je bezoek aan het muZIEum, de donkerbeleving. De leerlingen/studenten ondervinden in levende lijven hoe het is om helemaal niets meer te zien. Hoe belangrijk worden je andere zintuigen dan? Én wat kan nog allemaal wél, ondanks dat je niet (goed) ziet? Een indrukwekkende en leerzame ontdekkingsreis samen met een blinde of slechtziende gids van het muZIEum. Een persoonlijke ontmoeting met de gids die uit eigen ervaring vertelt en de leerlingen/studenten even in hun schoenen laat staan.

Doe-plein (duur afhankelijk van groepsgrootte en programmaonderdelen)
Voor of na de donkerbeleving gaan leerlingen op ons doe-plein aan de slag met opdrachten, waar ze meer leren over het leven zonder zicht en erachter komen dat ze elkaar moeten vertrouwen. Er zijn verschillende onderdelen, waaronder ‘geur’, ‘braille’ en ‘blind vertrouwen’. Verder zijn er bordspelletjes en leren zij over technologische ontwikkelingen die blinden en slechtzienden helpen om een film te kijken en een menukaart te lezen.

Mijn geleidehond en ik (duur 45 minuten)
Hoe is het om slechtziend te zijn en blind te moeten vertrouwen op een geleidehond? Niemand kan dit beter vertellen dan blinden of slechtzienden die elke dag met hun trouwe viervoeter op pad gaan! Tijdens Mijn geleidehond en ik maken de leerlingen of studenten kennis met een ambassadeur van KNGF Geleidehonden of een gids van het muZIEum en hun hond. De leerlingen krijgen antwoorden op vragen als: hoe is het om met een hond samen te werken en wat kan een geleidehond allemaal?

Dit onderdeel is in samenwerking met KNGF Geleidehonden.

Lespakket

Een goede voorbereiding is het halve werk: het muZIEum heeft een speciaal lespakket gemaakt, die je voorafgaand aan je bezoek kan doen. Zo weten jullie precies wat jullie te wachten staat. Het lespakket ontvang je na de reservering per mail of kun je downloaden via deze link.

Tarieven

  • Basisonderwijs (vanaf 8 jaar en ouder) | vanaf 7 personen | €11,50 p.p.
  • Voortgezet onderwijs | vanaf 7 personen | €12,50 p.p.
  • MBO/HBO/WO | vanaf 7 personen | €15,50 p.p.

Extra bij te boeken

  • Mijn geleidehond en ik | vanaf 7 personen | €30 per school
    Bestaat de groep uit 42 personen of meer? Dan is Mijn geleidehond en ik altijd onderdeel van het educatieprogramma.

Gratis begeleiders
Om het bezoek met jouw school zo goed mogelijk te laten verlopen, verwachten wij per 13 leerlingen/studenten één begeleider.

Reserveren

Wil je het muZIEum bezoeken met je school of opleiding? Klik hier om het educatieprogramma online te reserveren. Natuurlijk is het ook mogelijk om ons te mailen: reserveringen@muzieum.nl of te bellen: 024 - 200 10 50.

Wij kunnen niet wachten jullie te ZIEn!