Educatieprogramma

Een bezoek aan het muZIEum is ook voor scholieren een uniek en leerzaam uitje. Wij bieden namelijk geen saai lespakket, maar een beleving waarvan de leerlingen zelf onderdeel zijn! We nemen ze mee het pikkedonker in, waardoor ze kunnen ervaren hoe het is om niets te kunnen zien. Het educatieprogramma bestaat uit een donkerbeleving en diverse opdrachten. Hoe het educatieprogramma eruit zal zien, is afhankelijk van de groepsgrootte, het niveau van de leerlingen en de duur van het bezoek. Alle onderdelen zijn erop gericht om de leerlingen zelf te laten ervaren en ontdekken, met als doel om meer bewustwording te creëren over hoe het is om blind te zijn. Dit is namelijk een belangrijk deel van de missie van het muZIEum.

Goede voorbereiding is het halve werk
Om je bezoek aan het muZIEum goed voor te bereiden, hebben wij een les ontwikkeld die voorafgaand gegeven kan worden in de klas. Zo kunnen de leerlingen zich alvast een beetje verdiepen in het onderwerp. In deze handleiding geven we tips voor jullie bezoek en is er ter ondersteuning een presentatie ontwikkeld.

Programma
De leerlingen gaan in groepjes van maximaal zeven personen aan de slag, aan de hand van een roulatieschema. Hier staat precies op hoe het educatieprogramma eruit ziet en wanneer er gewisseld wordt van onderdeel. Een publieksbegeleider is aanwezig om toelichting te geven en eventuele hulp te bieden.

Aan het begin van het bezoek krijgen de leerlingen een introductie. Er wordt gestart met de Blikopener, dit is een 3D audioshow, waarbij de leerlingen al meteen ervaren dat je andere zintuigen heel belangrijk zijn wanneer je zicht wegvalt. Daarna krijgt iedereen een korte uitleg over het gebruik van een taststok, het hulpmiddel wat ze gebruiken tijdens de donkerbeleving.

Donkerbeleving
De donkerbeleving is namelijk het hoofdonderdeel van het educatieprogramma. Tijdens de donkerbeleving worden leerlingen rondgeleid door een blinde of slechtziende gids. Het is er pikkedonker. Zo ervaren de leerlingen hoe het is om echt niets meer te kunnen zien en hoe belangrijk andere zintuigen worden. In een uur tijd leidt de gids van het muZIEum de leerlingen rond en vertelt over zijn of haar wereld.

Doe-plein
Voor of na de donkerbeleving gaan leerlingen op ons doe-plein aan de slag met opdrachten, waar ze meer leren over het leven zonder zicht en erachter komen dat ze elkaar moeten vertrouwen. Er zijn verschillende onderdelen, waaronder ‘geur’, ‘braille’ en ‘blind vertrouwen’. Verder zijn er bordspelletjes en leren zij over technologische ontwikkelingen die blinden en slechtzienden helpen om een film te kijken en een menukaart te lezen.

In gesprek met
Een van de belangrijkste onderdelen van het educatieprogramma is ‘In gesprek met …’, waarbij leerlingen in gesprek gaan met een blinde of slechtziende gids en zo meer ontdekken over hoe het leven is met een visuele beperking. Dit gebeurt aan de hand van een persoonlijk verhaal en verschillende stellingen.

Mijn geleidehond en ik
Hoe is het om slechtziend te zijn en blind te moeten vertrouwen op een geleidehond? Niemand kan dit beter vertellen dan blinden of slechtzienden die elke dag met hun trouwe viervoeter op pad gaan! In samenwerking met KNGF Geleidehonden biedt het muZIEum een aanvulling aan op het educatieprogramma. Dit is een voorlichting van ongeveer 45 minuten waarin de leerlingen kennis maken met een ambassadeur van KNGF Geleidehonden of een gids van het muZIEum met zijn/haar hond.

De leerlingen krijgen antwoorden op vragen als: hoe is het om met een hond samen te werken en wat kan een geleidehond allemaal? De ambassadeur van KNGF of de gids kan hier alles over vertellen.

Kosten voorlichting: €30,- per school.
Te reserveren als aanvulling op het educatieprogramma en wordt afgestemd op het niveau van de leerlingen. Het onderdeel biedt inhoudelijke verdieping en wordt altijd ingezet bij een groep van 42 personen of meer.

De tarieven

  • Basisonderwijs (vanaf 8 jaar en ouder) | vanaf 7 personen | €11,50 p.p.
  • Voortgezet onderwijs | vanaf 7 personen | €12,50 p.p.
  • Mbo/HBO/uni | vanaf 7 personen | €15,50 p.p.

Gratis begeleiders
Om het bezoek met jouw school zo goed mogelijk te laten verlopen, verwachten wij per volle beleving één begeleider. Tijdens jullie bezoek aan het muZIEum speelt de begeleider een belangrijke rol in het programma van de leerlingen. Daarom hebben alle begeleiders gratis toegang tot het muZIEum.

Extra bij te boeken

  • Mijn geleidehond en ik
    €30 per school | vanaf 7 personen | bij een groep van 42 personen of meer is Mijn geleidehond en ik altijd onderdeel van het educatieprogramma.
  • Interview met een gids 30 min. € 20 per gids

Reserveren
Wil je het muZIEum bezoeken met je school of opleiding? Klik hier om het educatieprogramma online te reserveren. Natuurlijk is het ook mogelijk om ons te mailen: reserveringen@muzieum.nl of te bellen: 024 – 200 10 50.

Coronamaatregelen
Het muZIEum voldoet aan alle veiligheids- en hygiënemaatregelen omtrent het coronavirus. Bekijk de maatregelen hier.

Kinderen tot 18 jaar hoeven onderling geen afstand te houden. Voor kinderen t/m 12 jaar geldt dat zij ook geen afstand hoeven te houden tot volwassenen.

Spreekbeurtpakket
Ga je binnenkort een spreekbeurt geven en zoek je een origineel onderwerp? Download dan ons spreekbeurtpakket! Dit geeft je meer informatie over het muZIEum en blind- en slechtziendheid.