Het muZIEum

Hoe is het om blind of slechtziend te zijn? Daar kun je over lezen, een ervaringsdeskundige je erover laten vertellen, maar in het muZIEum ervaar je het zelf! Ga mee op pad in een wereld waar horen, ruiken, voelen en proeven opeens een veel grotere rol spelen dan je gewend bent. Juist dit maakt het muZIEum een unieke belevenis. De gids die je rondleidt is blind of slechtziend en vertelt uit eigen ervaring. Na je bezoek aan het muZIEum zie je de wereld ineens door heel andere ogen.

Welke belevingen kan je kiezen?
Ga op ontdekkingstocht in absolute duisternis met de donkerbelevingen of de stad in met Expeditie ribbelroute. De donkerbelevingen zijn gericht op blindheid en zijn helemaal in het donker. Je ziet letterlijk geen hand voor ogen. De buitenbeleving is een rondleiding in het stadscentrum van Nijmegen. Door een virtualrealitybril ervaar je zelf hoe het is om slechtziend te zijn.

Natuurlijk sturen we je niet zomaar op pad; eerst krijg je een uitgebreide introductie. Je start de wereld van het niet zien met onze Blikopener. Deze 3D-audioshow beluister je geblinddoekt via een koptelefoon en zet direct je zintuigen op scherp. Ook vertellen we je hoe je de taststok moet gebruiken. Daarna ben je helemaal klaargestoomd voor de beleving!

Wat moet je weten
Bij alle belevingen ga je in groepjes van 7 (donkerbeleving) of 6 (Expeditie ribbelroute) op pad met een van onze blinde of slechtziende gidsen. In betere handen kan je dus niet zijn! De gids deelt bovendien graag zijn ervaringen, dus schroom niet al je vragen te stellen. We vragen je om minimaal 30 minuten voor aanvang van de beleving aanwezig te zijn. In dit half uur krijg je een leuke introductie. De beleving zelf duurt ongeveer een uur. Vergeet ook niet om één euro aan kleingeld mee te nemen naar de donkerbeleving. Waarom? Dat ontdek je vanzelf! Hiermee maak je de ervaring in het donker compleet.

Doe-plein
Als je gids je na deze ervaringen veilig heeft teruggebracht, is er nog genoeg te beleven. Kom op ons interactieve doe-plein aan de hand van onder meer spelletjes en apps nog meer te weten over zien, niet zien en je andere zintuigen. Test bijvoorbeeld hoe goed jij geuren herkent, schrijf een boodschap in braille of ontdek hoe moderne techniek kan helpen om blind toch de menukaart te lezen. Geniet van een drankje bij onze bar terwijl je uitkijkt over de gezellige winkelstraat en snuffel rond tussen onze leuke artikelen en gadgets bij de balie.

Arrangementen
Maak van je bezoek een echt uitje met een van onze arrangementen. Denk bijvoorbeeld aan een ontvangst of afsluiting met koffie/thee en taart. Of stel je zintuigen nog eens extra op de proef met onze chocoladeproeverij. Daarnaast bieden we diverse arrangementen bij gezellige cafés en restaurants waar je kan genieten van een heerlijke lunch, high tea, diner of borrel. Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies of een programma op maat!

Reserveren
Ga je mee naar de wereld van blinden en slechtzienden? Leuk! We raden je aan te reserveren, zodat je zeker weet dat er een gids voor je klaar staat. Reserveer je online? Dan profiteer je van een kortingstarief.

Spreekbeurt
En denk je na een bezoek, hier zou ik andere mensen ook graag wat over willen vertellen? Klik dan hier voor ons spreekbeurtpakket!