Blog - Spelletjes spelen zonder scherp zicht (Remko Peters)

Vrije tijd, iedereen houdt ervan en iedereen geeft er op een andere manier invulling aan. De één sport, de ander leest een boek en wéér een ander schildert. Vele soorten en smaken dus, maar hoe doe je al deze dingen als je blind of slechtziend bent? De komende tijd vertellen onze ervaringsdeskundigen je alles over wat zij doen in hun vrije tijd en hoe zij dat doen. 

Deze maand spreken we collega Remko, hij is slechtziend en speelt graag spelletjes met zijn gezin of vrienden, maar hoe dat hij dat nu precies? We gaan met hem in gesprek en komen meer te weten over de oplossingen die hij heeft. Lees snel verder en ontdek.

Kan je spelletjes spelen en welke spellen speel je graag?

“Jazeker, dat doe ik met veel plezier met mijn familie en vrienden! Veel spellen hebben van zichzelf al grote cijfers of tekens, zoals Uno en die zoek ik dan ook graag uit om te doen. Daarnaast zijn er toegankelijke spellen, zoals speelkaarten met duidelijke, grote letters, grote dobbelstenen en een groot Yahtzeeblok. Die zijn heel fijn en gebruik ik regelmatig.”

Je kunt veel spellen spelen. Zijn er ook spellen die je niet kunt?

“Online gamen gaat veel te snel, dus dat kan ik niet. Mijn zoon wil wel eens samen FIFA spelen, maar dan staat hij al voor de goal en dan ben ik nog aan het zoeken welk poppetje ik nu precies ben.

Eens in de zoveel tijd hebben we met de mannen van de vriendengroep een mannenavond. Dan gaan we vaak online gamen, zoals schietspellen. Ik heb dan geen flauw idee wat ze aan het doen zijn, dus dan zit ik er altijd voor de gezelligheid bij. Ik vind het jammer dat ik op zo’n moment niet echt mee kan doen, of niet met mijn zoon online kan gamen.

Zoekspelletjes lukken ook niet goed, dat kost te veel energie. Dan moet je bijvoorbeeld hondenpootjes zoeken die 5 mm groot zijn en die zijn dan op één van de negen vellen afgebeeld. Ik doe wel mee, maar na 10 minuten gaan bij mij de lampen uit.”

Gebruik je hulpmiddelen bij het spelen van spellen?

“Eigenlijk bijna altijd. Ik heb spelletjes waarbij sommige kleuren veel op elkaar lijken voor mij. Het verschil tussen blauw en groen van bijvoorbeeld Uno zie ik bijna niet, dus daar gebruik ik de zaklamp van mijn telefoon voor en dan zie ik het verschil wel. Als ik dat niet gebruik, roepen m’n kinderen de hele tijd: “pap, dat is groen en we moeten blauw, of andersom.

Ik gebruik ook een standaard waar ik kaarten in kan zetten. Dat is meer voor kinderen eigenlijk, maar door dat te gebruiken, zijn m’n handen vrij en kan ik makkelijk met m’n zaklamp op de kaarten schijnen.

In het verleden heb ik wel is kruiswoordpuzzels gemaakt met behulp van een beeldschermloep. Die vergroot je tekst zodat je de letters beter kunt zien, maar dat ging bijna niet, omdat je niet goed ziet waar de pen is. Dat gebruik ik daarom niet meer.

Als we geen grote versie van een Yahtzeeblok hebben, dan laat ik mijn vrouw bijvoorbeeld de scores opschrijven. Eigenlijk kan ik dus, met af en toe een beetje hulp van anderen, heel veel spellen gewoon spelen!”