Recept - Italiaanse quiche
Liefde gaat door de maag is een gezegde dat je vaak hoort. Nu bij het muZIEum het thema liefde centraal staat, delen wij maandelijks een favoriet recept van een van onze medewerkers. Met natuurlijk een kooktip, want hoe pakken blinden en slechtzienden het koken precies aan?
Deze maand reizen we af naar Italië. Een quiche met Italiaanse ingrediënten, smaakt naar meer volgens collega Elise. Makkelijk te maken en ideaal voor aankomend paasweekend voor op tafel!
Ingrediënten voor 1 quiche (2 – 3 personen)
- 7 plakjes hartige taartdeeg (diepvries)
- 6 grote eieren
- 250 milliliter sojaroom
- 2 bollen mozzarella
- 50 gram geraspte kaas
- 100 gram verse spinazie
- 200 gram aubergine
- 12 cherrytomaten
- 8 zongedroogde tomaten
- 20 zwarte olijven
- 4 eetlepels rode pesto
- 2 theelepels Italiaanse kruiden
- Zout en peper
- Olijfolie om te bakken
- Boter om in te vetten
Benodigdheden
- Quiche ovenschaal
- Koekenpan
Wat moet je doen:
- Verwarm de oven op 200 graden Celsius.
- Spray de quiche ovenschaal in met bakspray of vet in met boter.
- Bekleed de ovenschaal met het hartige taartdeeg.
- Snijd de aubergine in blokjes en bak in de pan.
- Voeg de spinazie naar een paar minuten toe.
- Snijd de olijven en zongedroogde tomaat.
- Haal de aubergine en spinazie van het vuur en voeg de olijven en zongedroogde tomaat toe.
- Kluts de eieren, voeg de sojaroom, geraspte kaas en rode pesto toe.
- Voeg het aubergine mengsel toe aan het eimengsel.
- Voeg naar eigen smaak zout, peper en Italiaanse kruiden toe.
- Giet het mengsel in de ovenschaal.
- Halveer de tomaatjes, pluk de mozzarella en verdeel over het mengsel.
- Plaats de quiche in de oven voor 30 minuten.
- Laat de quiche een paar minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt, dan is die wat steviger.
Kooktip – groenten snijden
Bij ieder recept delen we een kooktip waar blinden en slechtzienden gebruik van kunnen maken. Zo kom je nog meer te weten over de wereld van niet zien. Dit keer een tip over het snijden van groenten.
Wist je dat er snijbestendige handschoenen bestaan. Handig, want mocht je je toch per ongeluk in je handen snijden, dan houdt deze handschoen dat tegen.
Voor de echte ervaringsdeskundige onder ons en het zonder handschoen aandurven. Voelen of het mes niet te dicht in de buurt van de vingers komen. Dan wordt het stukje groente neergelegd en doormidden gesneden. Dit gaat dus puur op gevoel. Daarna even voelen of de stukjes klein genoeg zijn. Is het te groot? Dan nog even verder snijden.