Recept - Geroosterde Makreel
"Koken is als liefde. Je doet het vol overgave of helemaal niet."
Dit jaar staat het thema liefde centraal in het muZIEum. Daarom delen wij maandelijks een favoriet recept van een van onze medewerkers. Met natuurlijk een kooktip, want hoe pakken blinden en slechtzienden het koken precies aan?
Deze maand heeft collega Diana een heerlijk recept uitgekozen, namelijk makreelfilet. In restaurants wordt dit vaak als voorgerecht geserveerd maar is ook heerlijk om zelf thuis te bereiden. Mocht je binnenkort iets unieks en lekkers willen bereiden voor je geliefde probeer dan dit recept!
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 4 makreelfilets (schoongemaakt, graten eruit gesneden)
- 200 gr witte zoete druifjes zonder pit (1 keer doormidden gesneden)
- 1 sjalot gesnipperd
- rijst azijn
- witte balsamico azijn
- snufje suiker naar smaak
- 1/4 rode peper (zonder zaadjes zeer fijn gesneden)
- 2 theelepels korianderzaadjes
- Olijfolie uit Sicilië
- 100 gr rucola
- ¼ deel van een fles pompoen
- snufje kerrie poeder
- zeezout
Bereidingswijze druifjes
Klop 4 eetlepels van rijst azijn en 4 eetlepels witte balsamico azijn met wat suiker in een ruime kom en zorg ervoor dat de dressing niet te zoet of te zuur wordt. Roer dan druppelsgewijs 4 eetlepels olijfolie erdoor zodat er een binding ontstaat. Voeg wat zeezout en de zeer fijn gesneden rode peper toe. Snijd de druiven in plakjes en meng deze erbij. Laat het marineren totdat je het gerecht afmaakt. Deze dressing met druifjes is overigens een aantal dagen houdbaar.
Bereidingswijze pompoen
Schil de fles pompoen en snijd ¼ deel in plakjes van 0,5 cm en leg deze op een bakplaat. Besprenkel deze met ca. 2 eetlepels olijfolie, peper, wat zeezout en de kerrie poeder.
Rooster ze in de oven op 200˚C in ca. 10 min beetgaar en leg ze dan even apart.
Bereidingswijze geroosterde makreel
Zorg ervoor dat je de makreelfilets 30 minuten vóór bereiding uit de koelkast haalt.
Verwarm een ruime bakpan en rooster even kort de korianderzaadjes en maal ze vervolgens fijn in een vijzel. Druppel de huidzijde van de makreelfilets in met een beetje olijfolie en leg de makreelfilets op de huidzijde in de pan. Rooster alleen de huidzijde ca. 2 a 3 minuutjes. Zo blijft de vis een beetje rauw van binnen en blijft deze lekker sappig. Haal de filets uit de pan en leg ze op een schoon bord. Strooi er een beetje peper en zeezout over.
Bereidingswijze Rucola
Meng de rucola met een klein beetje olijfolie.
Afmaak van het gerecht
Verdeel de rucola over het hele bord. Leg de makreelfilet in het midden van het bord op de rucola. Verdeel de druifjes dressing over het gehele bord, zo ook de geroosterde pompoen en de gevijzelde korianderzaadjes.
Wijntip
Deze kan niet ontbreken 😊 een mooie volle krachtige Riesling.