Blog - Op reis gaan en je grenzen verleggen - (Wies Koning) 

Vrije tijd, iedereen houdt ervan en iedereen geeft er op een andere manier invulling aan. De één sport, de ander leest een boek en wéér een ander schildert. Vele soorten en smaken dus, maar hoe doe je al deze dingen als je blind of slechtziend bent? De komende tijd vertellen onze ervaringsdeskundigen je alles over wat zij doen in hun vrije tijd en hoe zij dat doen.

Deze maand spreken we gids Wies. Zij reist graag, maar is slechtziend. Hoe ga je dan op reis, tegen welke uitdagingen loop je aan, máár nog belangrijker hoe los je die op? Via Instagram hebben wij meerdere vragen ontvangen en Wies geeft daar nu antwoord op, lees snel verder.

Hoe reis je in je omgeving?

“Voor de meeste mensen is het enige waar ze echt over moeten nadenken de plek waar ze naar toe willen gaan. Voor blinden en slechtzienden ligt dit dus net even anders. Binnen mijn eigen omgeving reis ik met mijn e-bike. Daarnaast maak ik veel gebruik van het openbaar vervoer. Als een route bekend is dan lukt het goed om in mijn eentje te reizen. Wanneer ik naar een nieuwe plek reis vind ik dit toch wel spannend en raak ik snel overprikkeld, daarom heb ik een begeleiderspas zo mag er altijd iemand met mij mee reizen.”

Heb je wel eens alleen gereisd?

“Ik ben eens in mijn eentje met de trein naar Zwitserland geweest. Op de heenweg verliep alles volgens plan, op de terug weg niet helemaal. Ik had een overstap in Duitsland, alleen kon ik de juiste informatie niet zien, waardoor ik de verkeerde trein heb gepakt. Oops … Dat zijn dan wel van die momenten dat ik word uitgedaagd. Ik vergeet dit nooit meer, want het leverde mij ook nog eens een boete op.

Na mijn trein ervaring heb ik één keer alleen gevlogen. Super spannend, maar ook super stoer dat ik dat ooit gedaan heb. Om antwoord te geven op de vraag: heb je wel eens alleen gereisd? Ja dus! Alleen reis ik toch liever met mijn vriend of vriendinnen.

Zij zijn goedziend en weten nu eenmaal sneller de weg te vinden. Daar geef ik mij gelukkig aan over. Vooral wanneer het een grote, nieuwe en prikkelrijke omgeving is.”

Vind je het fijn om geholpen te worden door mensen in je omgeving?

''Meestal lukt het mij goed zelf. Op andere momenten kan ik leunen op hulp van mijn vriend of vriendinnen. Het grappige is dat een goede vriendin de neiging heeft om mij bij iedere plek te waarschuwen, terwijl mijn vriend vaak vergeet dat ik slechtziend ben. Bij hem moet ik dus juist aangeven wanneer ik hulp nodig heb.”

Welke uitdagingen kom je tegen tijdens het reizen en hoe los je ze op?

“Ondanks dat ik fiets, mis ik soms mijn bewegingsvrijheid doordat ik geen rijbewijs heb. Daarbij ben ik niet heel handig met digitale middelen, dus reizen met het openbaar vervoer kost meer energie dan ik wil. Om energie te besparen wil ik in de toekomst gebruik maken van de sprekende navigatie op mijn telefoon. Ik bereid mij van tevoren goed voor door op de computer de route uit te stippelen.

In het buitenland geldt eigenlijk hetzelfde, wanneer we bijvoorbeeld een auto huren vind ik het jammer dat we niet kunnen afwisselen, maar dat neemt niet weg dat ik niet geniet. Het blijft voor mij belangrijk mijn grenzen aan te geven met wie ik ook reis."

Heb je een verlanglijstje met landen die je nog graag wil zien?

“Jazeker! Als het kan dan wil ik graag met mijn vriend naar landen met een totaal andere cultuur of waar je een hele andere omgeving ervaart dan hier in Nederland. Bijvoorbeeld naar Zuidoost-Europa of Rusland met haar ruige gebieden en de leegte.

Verder vind ik Andalusië echt prachtig met de oude geschiedenis. Ook Zuid-Amerika met de eeuwenoude indiaanse cultuur. Dat vind ik ontzettend interessant omdat ik van geschiedenis over oudere volken en mensen houd.”

Heb je al iets van je reisbucketlist kunnen schrappen?

“Nou, we zijn een keer in het prachtige IJsland geweest en op de ringweg waren praktisch geen andere weggebruikers. Onderweg met onze huurauto stelde mijn vriend voor om mij een stukje te laten rijden. Dat heb ik gedaan en dat was zo gaaf!”

Meer weten over hoe onze ervaringsdeskundigen dingen oplossen? Houd onze socials in de gaten of kom naar het muZIEum en ervaar het zelf in een donkerbeleving.

De volgende keer spreken we Remko. Hij is slechtziend en speelt graag spelletjes in zijn vrije tijd. Hoe hij dat doet? Dat hoor je later.

Heb je een vraag voor Remko? Mail je vraag naar marketing@muzieum.nl of stuur je vraag in via één van onze social mediakanalen.