Onmogelijke liefde … of toch niet?

Bij een onmogelijke liefde denk je al gauw aan iemand die een relatie heeft in het buitenland, die ze niet kunnen zien door de afstand, en waarbij er misschien grote culturele verschillen zijn. Dit hoeft echter niet zo te zijn, want ook binnen ons eigen land zijn er onmogelijke liefdes. In 2010 maakte RTL4 hier een tv-programma over, Onmogelijke liefdes, waarin de eerste aflevering helemaal draaide om gids Johan en zijn Leny.

Liefde op eerste gezicht, zonder zicht!

Johan is in zijn jeugd blind geraakt door een granaat ongeluk, waarbij hij ook zijn arm en been verloor. Op zijn 18e besloot hij te gaan revalideren bij Visio Het Loo Erf, een revalidatie instelling voor mensen met een visuele beperking. Hier heeft hij het zwemmen opgepakt: “De trainer die de sportles gaf, vroeg wie er zin had om mee te trainen voor het Nederlands Kampioenschap zwemmen, wat al over een paar weken zou plaatsvinden.

Ik en een paar anderen melden ons hiervoor aan en begonnen ons klaar te stomen voor deze wedstrijd. Hier eindigde ik als eerste, wat de start was van mijn zwemcarrière.” Daarna volgden vele wedstrijden in binnen-en buitenland, zelfs tot aan de Paralympische Spelen.

“Op elke buitenlandse wedstrijd ging er een ploegleider mee, maar een keer was hij verhinderd. Zijn vervanger was een vrouw, Leny. We gingen met de bus naar Duitsland, en naast mij was nog een plekje vrij. Zij kwam naast me zitten, en het was echt liefde op het eerste gezicht. De vonk sloeg meteen over.” Johan heeft zijn vrouw nog nooit gezien, maar 35 jaar nadien zijn ze nog altijd gelukkig getrouwd en hebben ze drie kinderen.

Onmogelijke liefde

Johan en Leny waren tot over hun oren verliefd, maar helaas werd dit in hun omgeving niet zo goed ontvangen. Vooral Leny’s ouders hadden hier moeite mee: “Haar ouders hadden toch een ander beeld van de partner waar ze hun dochter graag mee zagen thuiskomen. Met mijn beperking voldeed ik hier niet aan.”

Leny koos voor Johan: ze verhuisde van Noord-Brabant naar Groesbeek en ging aan de slag in het onderwijs: “Het was makkelijker voor haar om hier een baan te vinden dan voor mij in Brabant. Ik was toentertijd werkzaam bij de blindenbibliotheek.” In 1985 trouwden ze, waarbij ook Leny’s familie aanwezig was. Haar oma heeft de rol als mediator op zich genomen, wat heeft geleid tot de acceptatie van Johan als schoonzoon.

Ons verhaal op tv

Via via is het verhaal van Johan en Leny terecht gekomen bij een tv-producent. “Wij werden benaderd of we ons verhaal op televisie wilden vertellen. Na enig overleg om te kijken wat we wel en niet zouden vertellen, besloten we om mee te doen. Robert ten Brink presenteerde het programma, nou, dan weet je dat het om een liefdes programma gaat.

Robert en zijn cameraploeg hebben een aantal dagen gefilmd. Zo hebben ze interviews gedaan met onze families, vrienden en kinderen, en is hij zelfs met Leny teruggegaan naar het zwembad in Duitsland, om te laten zien waar het allemaal begonnen was.”

Al dit beeldmateriaal is gemonteerd in een uitzending van zo’n 45 minuten, die te zien was in mei 2010, genaamd Onmogelijke Liefdes. De pilot had 6 afleveringen, maar na twee afleveringen bleek dat er te weinig kijkcijfers waren en werd het van de buis gehaald.

Johan kijkt echter met een goed gevoel terug op zijn deelname aan dit programma: “De reacties waren overweldigend. Niet alleen van vrienden en familie, maar ook wildvreemden spraken ons aan op straat. Soms zelfs 2 of 3 jaar later, dat we nog te horen kregen of wij niet van dat ene programma waren.” Zo blijkt dat hoe onmogelijk een liefde in eerste instantie ook lijkt, het toch stand kan houden en zelfs decennia later de vonk er nog altijd is.