Interview - Hoe ervaart iemand die slechtziend is het voorjaar? (Jeannette Westerouen van Meeteren)
Het voorjaar wordt gekenmerkt door vele dingen. Het blijft langer licht, vogels gaan broeden en nestelen en alle planten bloeien. Allemaal elementen die duiden op het voorjaar, maar hoe merkt iemand die slechtziend of blind is dat het voorjaar is? Welke voordelen of nadelen brengt het voorjaar met zich mee? We vroegen het aan Jeannette, zij is slechtziend en trotse Expeditie ribbelroute gids.
Er zijn verschillende elementen waaraan je herkent dat het voorjaar wordt. Zo speelt geur een grote rol. De geur van bladeren en regen in de winter verdwijnt langzaam en daarvoor in de plaats komen de bloemengeuren. Volgens Jeannette is de geur van het voorjaar lastig te beschrijven, aangezien de geur telkens veranderd. Ook kleur speelt een belangrijke rol in het herkennen van het voorjaar. Sommige slechtzienden kunnen het silhouet van een boom of een bloem in bloei en de bijbehorende kleur nog zien. Hierdoor weet je dat de natuur weer langzaam aan het opfleuren is.
Daarnaast merkt Jeannette als gids tijdens Expeditie ribbelroute, dat het drukker wordt in de stad. Meer geluid, meer geuren en natuurlijk veel meer mensen. Allemaal dingen die bijdragen aan het herkennen van het voorjaar.
Voor- en nadelen van het voorjaar
Het voorjaar kent vele voordelen voor iemand die slechtziend is, aldus Jeanette. Het blijft bijvoorbeeld langer licht. Waar het in het donker lastig is om iemand te herkennen aan zijn of haar silhouet, is dit in het voorjaar makkelijker. Ook wordt het weer langzaam warmer buiten, waardoor je veel meer zin krijgt om lange wandelingen te maken met je geleidehond. In de winter is dit niet altijd fijn als het guur buiten is.
Er zijn ook een paar nadelen voor blinden en slechtzienden. Het is fijn dat alle planten, bloemen en bomen weer in volle bloei zijn, maar wat ook gebeurd is dat de bloesemblaadjes rond dwarrelen en op de stoep terecht komen. Voor iemand die blind of slechtziend is, zorgt de stoep vaak voor zekerheid door de geleidetegels. Een geleidetegel helpt blinden en slechtzienden zich te oriënteren, de weg te vinden en waarschuwt wanneer er bijvoorbeeld een oversteek is. Door de bloesemblaadjes wordt de structuur van de tegels bedekt. Hierdoor is het voor een blind of slechtziend persoon lastiger om bepaalde punten te herkennen. Naast de bloeiende planten, bloemen en bomen, komen ook de insecten weer tevoorschijn. Zo heb je de bijen die fruit, groentes en bloemen bestuiven, hier heb je eigenlijk geen last van. Maar er zijn ook insecten die een stuk vervelender zijn. Jeanette schrikt altijd van de kleine vliegjes, die ineens in je gezicht of mond vliegen. Ook heb je nog van die kriebelende mieren die overal opkruipen.
muZIEum en het voorjaar
In het voorjaar is het mogelijk om een Expeditie ribbelroute te doen met vrienden, familie of collega’s. Expeditie ribbelroute is een unieke rondleiding door het stadscentrum van Nijmegen, die wordt gegeven door een gids die blind of slechtziend is. Wat maakt de rondleiding zo uniek? Nou, je krijgt een virtualrealitybril op die verschillende oogaandoeningen simuleert. Hierdoor ervaar je hoe het is om het stadscentrum slechtziend te trotseren.
In het voorjaar merk je dat het centrum van Nijmegen langzaam opleeft. De aangenamere temperatuur zorgt ervoor dat je zin krijgt in een drankje op het terras of om luchtigere kleding te shoppen. Tijdens Expeditie ribbelroute kom je erachter hoe onze gidsen dat doen.
Liever binnen blijven?
Ook dat is mogelijk! Stap binnen in onze Donkerbeleving. Waar je buiten merkt dat het voorjaar zijn entree maakt, fluiten ook binnen in het muZIEum de vogeltjes, liggen de bloembollen klaar om geplant te worden en liggen er weer heerlijke seizoensgroenten in de supermarkt.
Jeannette is slechtziend en werkt als gids bij het muZIEum.