Blog - Werken bij de radio (Hans Koning)

In mei 2020 schreef Hans al eens over zijn hobby. Daar ging Hans vooral in op hoe belangrijk het stemgeluid voor blinden en slechtzienden is. Nu neemt hij je mee in zijn carrière als radiomaker.

Radio maken is mijn hobby!

“Als kind al hield ik van plaatjes draaien. Ik fantaseerde dan dat ik in de studio zat en een programma presenteerde. Ik deed dat dan ook wel eens hardop en als mijn moeder dan binnenkwam zei ze: tegen wie zit jij nou de kletsen? Toen vond ik dat natuurlijk helemaal niet leuk! Nu kan ik er wel om lachen.”

“Ik ging naar het instituut Henricus voor blinden en slechtzienden. Op een gegeven moment kwam daar een eigen radiostation, Radio Centraal. Ik wilde dolgraag meedoen, maar dat ging niet door. Er waren ‘stoerdere’ jongens die vonden dat zij dit moesten doen. Ik was erg teleurgesteld, dat kun je je voorstellen.”

Radio Radboud

“In 1976 verliet ik het instituut om naar school te gaan in Heerenveen en bij mijn ouders te gaan wonen in Joure. Drie jaar later ging ik weer terug naar Nijmegen om te studeren. In Nijmegen woonde ik de eerste anderhalf jaar bij een hospita op basis van kost en inwoning. Haar zoon werkte toen in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en vertelde dat daar een ziekenomroep was. Dit zag ik als mijn kans. Ik ging erheen maar kon niet meteen meedoen; ik kwam op een wachtlijst. Zij adviseerde om eens bij Radboud te informeren, daar was ook een ziekenomroep. Na een korte wachttijd, kon ik daar eindelijk aan de slag. In september 1982 ben ik daar begonnen. Ik kreeg een cursus presenteren en werd meteen voor de leeuwen gegooid, want ik mocht het zaterdagmiddag programma presenteren vanuit de ontvangsthal van het ziekenhuis.”

Plaatjes aanvragen en draaien

“Tijdens het programma sprak ik bezoekers aan en vroeg of ze een speciaal plaatje voor het familielid/vriend dat in het ziekenhuis lag wilde aanvragen. Later werd het programma verplaatst naar een afdeling; elke zaterdag een andere. Voor dat het programma begon installeerden we de techniek, gingen we bij alle patiënten langs en maakten de playlist.”

“Ik heb dat programma ongeveer vier jaar gepresenteerd. Daarna heb ik vanuit de studio verschillende programma’s gepresenteerd, zoals een uurtje easy-listening met gedichtjes en verhaaltjes voor het slapengaan en een twee uur durend programma op de zaterdagavond met LP’s.”

“Ruim 15 jaar heb ik bij Radio Radboud gewerkt, een periode die ik voor geen goud had willen missen.”

Stem van Hans

In de vorige blog van Hans benoemde hij al even dat hij vaak te horen krijgt, dat hij een mooie radiostem heeft. Zijn stem komt niet alleen goed van pas tijdens het radio maken, ook bij het muZIEum is zijn stem uiterst belangrijk. Als gids leidt hij bezoekers zo door de donkerbelevingen heen met zijn mooie radiostem.

Benieuwd hoe de stem van Hans klinkt? Boek een beleving en wie weet kom je hem wel in het donker tegen.