Blog - Van een ver en exotisch strand naar toerist in eigen land (Lotte de Bitter)

Het is zomervakantie, en zoals ik in eerdere blogs al eens schreef ben ik gek op reizen. Waar ik begin dit jaar nog wilde plannen had om in m’n eentje op reis te gaan, ben ik nu blij dat ik nergens aan vast zit. Dit jaar geen exotische stranden, verre bestemmingen en ellenlange uren opgevouwen zitten in het vliegtuig, maar een retourtje Balconia of Tuinzania. Enige geruststelling? Iedereen zit in hetzelfde schuitje, en het heeft me wel doen laten inzien dat Nederland ook een echt vakantiegevoel kan geven.

Zon, zee, strand

Als je mij zou vragen wat het hoofdingrediënt is voor een geslaagde vakantie, dan zeg ik in één ademteug: “Zon, zee, strand!” Ik vind alles prima, als ik maar een paar dagen aan het strand kan vertoeven. Lekker liggen, luisterboek aan en af en toe een keer dippen in de zee. Het strand geeft een gevoel, het idee dat ik er écht even tussenuit ben. Dit jaar zit het er niet in om bruin te bakken in het buitenland, dus zocht ik een tijdje geleden het strand van Bakkum op om daar helemaal tot rust te komen. En dat was heerlijk! Het weer was fantastisch, zelfs de watertemperatuur was aangenaam en extra bonus: er waren geen kwallen. Normaal durf ik niet snel in de Waddenzee, want ik kan de kwallen niet spotten, maar er waren zoveel mensen in zee dat ik me niet liet weerhouden door mijn angst. Deze twee dagen aan zee hebben me wel echt doen laten inzien dat je niet 12 uur hoeft te vliegen om in het zand te kunnen wentelen, Nederland heeft ook een prachtige kustlijn!

De binnenlanden

Ik woon in Eindhoven, wat met zomerse temperaturen een ware grillplaat is. Overdag zijn er amper mensen op straat en zelf benijd ik dan iedereen die op dat moment werkt in een ruimte met airconditioning. Deze Spaanse taferelen kunnen dus ook gewoon in eigen land voorkomen, alleen zijn wij er (nog) niet aan gewend. Nu is het weer verre van exotisch, wat dan wel weer de ruimte geeft om lekker op pad te gaan en de toerist in eigen land uit te hangen. Als slechtziende merk ik dat dit in corona tijden wel lastiger is dan normaal. Nu veel mensen niet op vakantie gaan, is het in de binnensteden ontzettend druk, waardoor het lastiger is om je een weg te kunnen banen door de winkelstraten, maar ook om de gewenste 1.5 meter afstand tot een ander te bewaren. Op dat soort momenten lijkt het alsof er geen virus rondwaart, en is de mix aan buitenlandse accenten vervangen door Nederlandse dialecten.

Nederlandse parels

Als Corona me iets heeft geleerd, dan is het dat het gevoel van vakantie, geluk en rust in hele kleine dingen zit, en dat ik daarvoor niet per se de grens over hoef te gaan. Ik vind het leuk om m’n eigen land beter te leren kennen. Zo ben ik met vrienden naar Haarlem geweest, heb ik wat tripjes in de buurt gemaakt en ga ik in september een weekje naar Egmond – weer naar het strand! De kans dat ik dan kan bakken zie ik niet zo groot, maar strand is strand.

En voor diegene die het muZIEum nog niet geZIEn hebben. Zeker ook een leuk uitje voor tijdens je vakantie! We hebben zelfs een beleving helemaal in het thema op vakantie gaan!

Bucketlist

Ik heb ooit geschreven dat mijn absolute reisdoel is om ooit alle 50 staten van de VS te hebben bezocht, maar sindskort heb ik ook een ‘travel bucketlist’ voor Nederland gemaakt. Ik wil graag eens naar Giethoorn en naar Kinderdijk. Slapen op en woonboot aan een van de Amsterdamse grachten. Maar ook de hunebedden, en het heuvellandschap van Zuid-Limburg zijn terug te vinden op mijn lijst. Je zou kunnen zeggen dat deze zomer daar de ultieme kans voor is, maar er moet iets te wensen en te dromen overblijven, dus spreid ik het liever uit over een meerjarenplan.

Voor nu rest mij niets anders dan stiekem wegdromen bij foto’s van echte bounty oorden, maar ondertussen verheug ik mij ook op het tripje in eigen land. Fijne vakantie iedereen!

Lotte is slechtziend en is werkzaam bij het muZIEum