Blog - Liefde voor muZIEk (Wies Konings)

Soms is er gewoon niets fijner dan luisteren naar muziek. Even op de bank liggen, koptelefoon op en ogen dicht. Of juist, volumeknop omhoog en keihard meezingen. Muziek is één van de weinige dingen waar iedereen van houdt. Het maakt niet uit of je vrolijk, boos of verdrietig bent, muziek komt altijd goed van pas. Naast muziek luisteren wordt er ook heel veel muziek gemaakt. Maar hoe doe je dat als je slechtziend bent?

Deze maand spreken we onze collega Wies over haar liefde voor muziek. Wies is slechtziend en speelt graag muziek. Naast dat ze werkzaam is als gids bij het muZIEum, wil ze graag een nieuwe band beginnen. Benieuwd naar haar verhaal? Lees snel verder!

Liefde voor muziek

Vandaag staat er op de agenda “plannen maken voor nieuwe band”. Mijn oude jazz-rock-funkband heeft corona niet overleefd. Nou speel ik inmiddels tientallen jaren basgitaar - daar ben ik op de opleiding Sociaal Cultureel Werk bij de HAN ooit mee begonnen - maar de laatste tien jaar heb ik veel bijgeleerd door de nummers die we hebben bestudeerd en geprobeerd uit te voeren, haha! De lat lag hoog, maar ik heb er dus veel aan gehad.

Mijn hart, mijn liefde voor de muziek, klopt sneller door funk en jazzrock. Nou, dan hoef je je niet te vervelen op een basgitaar! Ik houd enorm van Groove muziek, en dan samen met de drummer een denderende trein als ritmesectie vormen! Ik kan ook enorm genieten van het luisteren naar muziek. Ik ga er helemaal in op. En stilstaan is er niet bij. Ik zeg altijd dat ik vast en zeker mijn voeten een stukje versleten heb door de vele swing-uren, doorgebracht op de dansvloer. Vooral vroeger als student, maar nog altijd thuis en bij concerten gaat mijn lijf vanzelf mee op het ritme van de Groove.

De liefde voor de muziek, en met name jazz, is ons kinderen met de paplepel ingegoten. Mijn vader speelde vroeger met zijn broers in een bandje, en hijzelf speelde ook bas! Een contrabas gemaakt van een oude zeepkist met snaren. Ik heb er nog een prachtige foto van. Mijn broer en zussen zijn ook allemaal in meer of mindere mate met muziek bezig gegaan. Ieder ons eigen ding daarin.

Nieuwe band, nieuwe nummers, nieuwe energie

Ik heb enorm veel zin om een nieuwe band te beginnen met wat bekendere swingnummers zoals Jamiroquai’s ‘Too young to die’ en nummers van onder andere Stevie Wonder. Niet meer de ingewikkelde snelle noten van veelal instrumentaal werk dat we speelden met de oude band zoals bij het werk van John Scofield, Oz Noy en Marcus Miller. Van deze laatste; de Afro-Amerikaanse megaster en alleskunner op de basgitaar en op nog meer instrumenten, blijf ik overigens bloedgetrouw hardcore fan! Toen hij jong was heeft hij nog met Miles Davis gespeeld. Ik heb hem al vaak zien optreden. Ik droom van het moment hem nog eens te spreken… haha!

Een bijkomend voordeel bij het spelen van minder complexe nummers is dat ik veel energie overhoud. Door mijn Nistagmus (“wiebelogen”) lees ik geen notenschrift. Als compensatie is mijn gehoor sterk ontwikkeld en zoek ik de baslijn uit op mijn gehoor. Mooi hoe dat werkt met je zintuigen!
Nog een ander ding waarvan ik hoop dat het in mijn nieuwe band wel goed komt, is de afhankelijkheid van meerijden. Door mijn visuele beperking heb ik geen rijbewijs. Dat begrijpt men over het algemeen natuurlijk goed, alhoewel me ooit na een optreden één opmerking pijnlijk is bijgebleven. Een bandlid zei ’s nachts na een optreden tegen de anderen: “who does the dirty job?”, waarop hij uiteraard voor de grap doelde op wie Wies deze keer thuis zou brengen. Maar ja, het is wat het is en het weerhoudt mij geenszins een nieuwe band op te starten!

De muZIEum-band

Muziek is echt een liefde die je voelt in je hele systeem. Muziek verbroedert, verbindt, geeft kleur aan het leven. Ik ben dan ook benieuwd naar de muzikale activiteiten van enkele collega’s, hier bij muZIEum. Wie weet komt het nog eens tot een projectje samen. Ik ben tevreden met de twee á drie werkdagen per week bij muZIEum. Wat heb ik het daar naar mijn zin! Daarnaast is er tijd genoeg voor onder andere sport en muziek; voor mij de goede balans. Het zal niet meevallen een geheel nieuwe band op te richten, de juiste mensen erbij te vinden, maar ik ga ervoor. Het bloed kruipt immers waar het niet gaan kan.

Warme, muzikale groet van Wies

Wies Konings is slechtziend en is werkzaam bij het muZIEum