Blog – Five Days Inside: Visio het Loo Erf (Lotte de Bitter)

Het programma Five Days Inside is een enorme hit. In dit programma worden kijkers meegenomen in bepaalde instellingen, waarvan de deuren normaal voor de buitenwereld gesloten blijven. Dit seizoen brengt Angela Groothuizen een bezoek aan Visio het Loo Erf, een revalidatiecentrum voor blinden en slechtzienden in Apeldoorn. Een aantal van mijn muZIEum collega’s, inclusief ikzelf, hebben hier weken, soms maanden, intern gezeten. In deze blog lees je alles over mijn ervaringen, want ‘revalideren kan je leren.’

Tot snel, eigen leven!
Voordat ik aan mijn revalidatie begon, had ik eerst een observatieweek. Tijdens deze week wordt er op allerlei manieren gekeken of je wel in aanmerking komt voor een intensieve revalidatie. Ik ging in gesprek met een psycholoog, ergotherapeut, brailletrainer en computerdeskundige om te kijken waar ik aan wilde werken en om op die manier doelen vast te stellen. Aan het eind van deze zeer heftige en confronterende week werd me geadviseerd om 3 dagen per week, 40 weken lang te revalideren. Mijn eerste reactie? “Dat is net zo lang als een zwangerschap!” Aan het eind van deze zwangerschap zou ik echter niet bevallen, maar mijn leven zoveel mogelijk non-visueel kunnen leven.

Terug naar de schoolbanken
Het Loo Erf leeft op structuur en regelmaat. Maaltijden worden drie keer per dag op vaste tijden geserveerd en tussendoor volg je allerlei trainingen. Elk uur race je van het ene naar het andere ‘lokaal’, om een op een met een trainer aan je doelen te werken. Op zowel praktisch als mentaal gebied werd ik helemaal binnenste buiten gekeerd, om me maar zoveel mogelijk vaardigheden en inzichten aan te leren. De dagen op het Loo Erf zijn zo intensief, dat ik de dagen dat ik thuis was weinig energie overhad voor leuke dingen. Mijn sociale leven stond echt even op stil.

Leven in een bubbel
Doordat ik intern zat – ik kwam maandagmorgen aan en ging woensdagavond, soms donderdagmorgen pas weer naar huis – leef je in een soort bubbel. Ik had wel mijn eigen kamer en badkamer, maar gedurende de dag was ik constant met anderen. We aten, kletsten, lachten, huilden en sporten samen. Daarbij kwam dat niemand elkaar afrekende op zijn/haar slechtziendheid, iedereen kwam daar met het doel om weer zoveel mogelijk zelfstandig te kunnen leven. De ‘echte’ wereld leek hierdoor heel ver weg, ondanks dat we allemaal wisten dat er een dag zou komen dat je revalidatie klaar was en je weer terug ging naar je normale leventje. Voor mij was het lastig om deze overstap te maken, maar ik was zo gedreven en gemotiveerd dat ik ook weer niet kon wachten om nieuwe stappen te zetten op weg naar zelfstandigheid.

Wonen in Juliana’s achtertuin
De omgeving van het Loo Erf is prachtig, ik verbleef immers in de achtertuin van Paleis het Loo. Tijdens fietstochten met vrijwilligers of wandelingen met de sportgroep kwam ik erachter dat dit een mooi stukje Nederland is. Iedereen weet dat er niets gaat boven je eigen bed in je eigen huis, maar het Loo Erf voelde voor mij ook als een soort thuis. In mei is het al twee jaar geleden dat mijn revalidatie eindigde, maar nog elke dag denk ik terug aan mijn tijd hier. Ik sloot vriendschappen voor het leven, leerde te genieten van de accenten uit alle hoeken van het land, zette me in voor de medezeggenschap, en speelde piano voor een enorme groep mensen.

Revalideren, kan je dat leren?
Het kostte me wel even tijd om te wennen aan het ritme van het Loo, maar op een gegeven moment wist ik niet meer beter. Ik heb heel wat hoogtepunten gehad, maar ook diepe dalen: ik heb tissueboxen vol gesnotterd en zag er soms echt wel tegenop om weer de hele dag met mezelf aan de slag te gaan. Buitenstaanders vroegen wel eens wat zwaarder was: een jaar revalideren of een jaar studeren. Ik kan je vertellen dat dat een jaar revalideren is. Ik moest een muur van me af laten vallen waarover ik jaren had gedaan om die op te bouwen, Rome is toch ook niet in één dag gebouwd?

Life after rehab
Voor mijn revalidatie was ik er nog stellig van overtuigd dat ik na rehab een master zou gaan doen en nog wel even op kamers zou wonen. Niet dus. Inmiddels heb ik een leuk appartementje in Eindhoven en werk ik, iets wat ik nooit had kunnen bedenken. Rehab heeft me veel gebracht, maar ik kan nou niet zeggen dat ik mijn leven helemaal non-visueel leid. Het is soms toch net even iets gemakkelijker om wel te kijken. Ondanks dat het hele revalidatietraject echt mega pittig is en het ook wel veel vraagt van jezelf (en je omgeving), kan ik het aanraden aan iedereen die erover nadenkt. Het Loo Erf is een soort warm bad, en ik ben dan ook heel benieuwd hoe Angela Groothuizen dit laat zien wanneer zij Five Days Inside gaat: “They tried to make me go to rehab and I said yes!”

De aflevering Five days inside wordt op dinsdag 28 januari uitgezonden om 21.25 uur op RTL 4.

Lotte is slechtziend en is werkzaam bij het muZIEum