Blog - Bourgondisch uiteten met Tim

Vrije tijd, iedereen houdt ervan en iedereen geeft er op een andere manier invulling aan. De één sport, de ander leest een boek en wéér een ander schildert. Vele soorten en smaken dus, maar hoe doe je al deze dingen als je blind of slechtziend bent? De komende tijd vertellen onze ervaringsdeskundigen je alles over wat zij doen in hun vrije tijd en hoe zij dat doen. 

Deze maand spreken we met collega Tim. Hij gaat graag uiteten, maar is slechtziend. Hoe ga je er dan op uit, tegen welke uitdagingen loop je aan, máár nog belangrijker hoe los je die op? Via Instagram hebben wij meerdere vragen ontvangen en Tim geeft daar nu antwoord op, lees snel verder.  

Hoe vind je de weg naar een restaurant? En bereid je je van tevoren voor?

“Dat is een goede vraag. Om bij een restaurant te komen moet ik met iemand meerijden of met het openbaar vervoer. Meestal ga ik met mijn familie uiteten en dan is het geen probleem omdat ik dan mee kan rijden. Wanneer ik met vrienden naar het terras ga, pak ik de trein en gaan we meestal naar hetzelfde restaurant. Zo kom ik niet voor verrassingen te staan.
Of ik research doe? Inmiddels niet meer omdat ik van mijn vaste restaurants de hele menukaart uit mijn hoofd ken!’’

Hoe vind je de weg in het restaurant?  

“Zoals ik bij de vorige vraag zei ga ik meestal naar hetzelfde restaurant. Met mijn familie hebben we een favoriet restaurant in Oisterwijk en af en toe pak ik een terras in Den Bosch. Dit doe ik expres want zo kost het mij de minste moeite, omdat ik de plek ken. Ik weet waar de toiletten zijn waardoor ik niet telkens iemand om hulp moet vragen. Wanneer ik dus naar een onbekend restaurant ga ben ik ineens een stuk afhankelijker van de hulp van de mensen om mij heen. Daar voel ik mij meestal niet zo fijn bij. Het personeel heeft het vaak al druk of er moet altijd iemand met mij meelopen. Voor mij dus liever mijn vertrouwde plekjes!”

Hoe lees je de menukaart?

‘‘Dit doe ik meestal niet ter plekke. Bij mijn vaste restaurants ken ik vaak het menu al uit mijn hoofd. Wanneer dit niet zo is zoek ik van tevoren thuis de menukaart op en kan ik deze vergroten. Wat ik ook doe is gerechten bestellen dat in bijna elk restaurant wel op het menu staan, en als dat niet zo is hoor ik het vanzelf wel.

Het is voor mij wel het handigst om naar een à la carte restaurant te gaan waar de menukaart opgezocht kan worden. Een All You Can Eat concept waar je zelf voor je eten moet lopen, is niet te doen voor mij.”

Hoe maak je contact met de bediening?  

“Meestal doe ik dat niet omdat ik met anderen ben. Wanneer dit niet het geval is het ‘t makkelijkst om je hand op te steken en dan maar hopen dat iemand je ziet. Als ik wat alleen ga halen doe ik dit meestal in een fastfoodrestaurant omdat daar niet aan de tafel wordt bediend.’’

Hoe weet je dat het eten gaar is?  

“Meestal laat ik degene die mee is kijken, want zelf gaat dat niet. Met school was ik een keer naar Polen (Krakau). We verbleven in een gettobuurt maar besloten op zoek te gaan naar het chicste restaurant. Hier bestelde ik een hamburger die dus niet gaar bleek te zijn. Ik heb iemand wel laten kijken maar die zei dat het goed was.

De volgende dag moest ik terugvliegen en voelde ik mij niet geweldig. Twee dagen later ben ik heel ziek geworden en bleek ik een ernstige voedselvergiftiging te hebben. Dus vanaf dat moment ben ik extra alert geworden op het laten controleren van mijn eten. Dit betekent wel dat ik moet vertrouwen op iemand anders.‘’

De rekening komt, hoe weet je of alles klopt wat er opstaat? 

“Ik kijk eigenlijk nooit naar de rekening. Eerst betaal ik gewoon, en vraag dan wel altijd de bon. Van de bon maak ik een foto zodat ik deze kan vergroten. Mijn mobiel vergroot dit automatisch waardoor ik het beter zie. Ook zijn er apps die de bon eventueel kunnen voorlezen. Daarnaast check ik altijd mijn bankafschriften meteen, want dan zie ik of het goede bedrag is afgeschreven.’’

Dat was hem weer. We hopen dat je wat meer te weten bent gekomen over hoe het is om uiteten te gaan als je niets of weinig ziet. Wil je nog meer weten over uiteten als je blind of slechtziend bent? Laat het ons weten via marketing@muzieum.nl of via een bericht op een van onze social mediakanalen.  

Volgende maand spreken we Hans. Hij is slechtziend en vertelt jullie graag meer over muziek maken. Benieuwd hoe hij dat precies doet? Dat hoor je binnenkort.