Blog - Belevenissen van een taststok - deel 4 (Bart Schotman)

Sinds mijn vorige blog waarin ik vertelde dat ik mij tijdens de coronacrisis stierlijk verveelde, is er inmiddels weer van alles gebeurd. Het muZIEum waar Bart werkt is weer geopend en wij zijn aangereden door een taxi.

Gebroken

Om met het laatste te beginnen heb ik de aanrijding niet overleefd, maar Bart is er gelukkig met een paar schrammetjes en blauwe plekken goed van afgekomen. We waren onderweg van het muZIEum naar huis en liepen bij het NS-station keurig op de geleidelijn langs de taxistandplaats, toen een achteruitrijdende taxi ons schepte. De chauffeur schrok zich wezenloos. Hij had ons niet geZIEn. De aardige man heeft nog geprobeerd mij recht te buigen, maar zonder succes. Ik was letterlijk en figuurlijk gebroken en nu hang ik in plaats van in de gang, in de schuur om eventueel nog dienst te kunnen doen voor reserveonderdelen.

Het muZIEum weer open

Het taxibedrijf heeft de schade vergoed en ik mag nu als spiksplinternieuwe taststok mijn diensten aan Bart bewijzen. Wat was hij blij dat eindelijk na 1 juni de lockdown periode ten dele opgeheven werd. Het muZIEum opende weer voorzichtig haar deuren. De hele inrichting binnen het muZIEum is volledig aangepast op anderhalve meter en de bezoekersstroom komt alweer aardig op gang.

Toegankelijkheid

Ik merk aan Bart dat hij met veel plezier met mij op stap naar Nijmegen gaat. We werden helemaal blij toen we ontdekten dat de geleidelijn over de Ramblas (van schaeck mathonsingel) om de fontein heen tot aan het Keizerkarelplein eindelijk een feit was. Deze geleidelijn is eigenlijk Bart zijn ding, want hij heeft er bij de gemeente via mails en overleg sterk op aangedrongen om de binnenstad toegankelijker te krijgen en dat is gelukt!

Mondkapje

Het reizen met de trein vond hij aanvankelijk nog wel spannend. Goed met mij in het rond voelen of er plaats bij het raam is. Ook draagt Bart een hesje van de Oogvereniging met als tekst: "Ik zie je niet, Houd jij afstand?". Ondanks dat hesje werd Bart vorige week toch een keer tijdens het uitstappen ongevraagd door een mevrouw stevig bij zijn arm gepakt om hem te ondersteunen. Dit vond Bart niet prettig. Het dragen van een mondkapje tijdens de treinreis vindt hij ook maar niks. Hij vindt dat de elastiekjes van het kapje om zijn oren zijn gehoor beïnvloeden. Hij heeft tegenwoordig mondkapjes met een elastiekje om zijn hoofd, maar die zitten ook niet erg fijn. Dus maar hopen dat het coronavirus snel de wereld uit is.

Was getekend: De nieuwe taststok van Bart.
Bart is blind en gids bij het muZIEum.