Succesvolle pilot Donders CityLab @ muZIEum

Sinds begin 2022 staat het CityLab op het doe-plein van muZIEum. Drie touchscreen-kiosken waar bezoekers korte wetenschappelijke testen doen. Vanaf 2023 komen hier twee kiosken bij, die ook op locatie ingezet kunnen worden. CityLab is een initiatief tussen Donders Instituut en muZIEum met als doel burgers betrekken bij wetenschappelijk onderzoek.

Professor Alan Sanfey: “Door bezoekers deel te laten nemen aan uitdagingen en experimenten ontdekken zij ook meer over hoe hun hersenen en geest werken."

Met al meer dan 10.000 deelnames is het CityLab een groot succes bij bezoeker. Dit draagt niet alleen bij aan de ervaring van de bezoekers, maar biedt onderzoekers van het Donders Instituut ook een fantastische mogelijkheid om gegevens te verzamelen van een diverse groep respondenten.

Professor Alan Sanfey: "De ontwikkeling van het CityLab biedt onderzoekers een uitstekende gelegenheid om zich bezig te houden met burgerwetenschap. Hier kunnen we het bereik van veel van onze standaard laboratoriumexperimenten vergroten en innovatieve vormen van experimenteel testen ontwikkelen in een nieuwe omgeving.”

De uitbreiding van CityLab is nog in ontwikkeling. In 2023 komen er twee kiosken bij die ook op locatie gebruikt kunnen worden. Daarnaast wordt gekeken hoe er onderzoek gedaan kan worden, terwijl bezoekers zich door het donker bewegen tijdens de belevingen met bijvoorbeeld hartslagmeters.

Wil je meer weten over de experimenten die in het CityLab worden uitgevoerd? Neem dan contact op met het Donders Instituut. Zelf bijdragen aan het onderzoek? Boek dan snel je tickets online voor muZIEum.