Kick-off Citylab

Ontmoeting wetenschap en maatschappij in een unieke samenwerking tussen het Donders Instituut en muZIEum

Op donderdag 24 maart 2022 is de intensieve samenwerking tussen muZIEum en Donders Instituut voor hersenen, cognitie en gedrag – onderdeel van de Radboud Universiteit en het Radboudumc succesvol afgetrapt met de kick-off van een Citylab in het muZIEum.

Wat is het Citylab?
Het Citylab wordt een unieke plek in het muZIEum waar de samenleving en wetenschap elkaar ontmoeten in onderzoek, interactieve lezingen, workshops en tentoonstellingen. Zo wordt wetenschappelijke kennis op verschillende manieren voor een breed publiek toegankelijk en begrijpelijk gemaakt. Een schoolvoorbeeld van citizen science: wetenschap voor iedereen.
Bezoekers van het muZIEum krijgen een kijkje achter de schermen van de neurowetenschappen en kunnen meedoen aan onderzoek en leren over waarneming, hersenen en gedrag.

Beter onderzoek en meer beleving
Voor het Donders Instituut is dit een unieke manier om onderzoek te tonen aan een breed publiek. Dit biedt de kans om uit te leggen hoe hersenonderzoek werkt. De samenwerking met het Donders Instituut sluit goed aan op de doelstellingen en het aanbod van het muZIEum en geeft een diepere invulling aan de educatieve functie.

Impact voor de stad
Rector Han van Krieken van de Radboud Universiteit en wethouder Monique Esselbrugge van de gemeente Nijmegen onthulden de eerste drie experimenten die museumbezoekers in het Citylab kunnen doen. “Deze nieuwe combinatie van cultuur, onderwijs en kennis is goed voor de stad”, stelt Esselbrugge. “Dit soort samenwerking zet Nijmegen echt op de kaart.”

Van Krieken vult aan: “Wij staan als universiteit voor goed onderwijs en toponderzoek. Dat willen we laten zien aan de samenleving en daar willen we mensen van buiten de campus bij betrekken. Het Citylab past perfect in dit plaatje. Dit is een plek waar wetenschap en maatschappij elkaar ontmoeten.”