Interview - Blind zijn is voor mij geen beperking (Bart Schotman)

Hij mag dan wel 'al' 66 zijn, van stoppen met werken moet Bart Schotman echt nog niets weten. "Ik werk al sinds de opening bij het muZIEum en heb het hier veel te goed naar mijn zin." Wat er dan zo leuk is aan zijn werk dat hij nog lang niet met pensioen wil? "Dat ik anderen een soort kijkje kan geven in mijn leven."

Nijmegen - Bart is namelijk blind. "Ik zie echt niets meer", benadrukt hij. "Een beperking zou ik het niet zozeer noemen, maar onhandig is het af en toe wel", voegt hij lachend toe. Overbrengen dat het voor hem geen beperking is, ziet hij ook als een van zijn taken als hij bij het muZIEum aan het werk is als gids. "Mensen komen soms binnen met vooroordelen over blinden en slechtzienden. We zouden niet meer kunnen koken of zelfs niet meer op vakantie gaan. Nou, reken maar, dat doe ik allemaal gewoon. Ik mag dan wel blind zijn, dat beperkt mij niet in mijn levensgeluk."

Als gids deelt Bart deze boodschap meerdere keren per week met bezoekers van het muZIEum die onder zijn leiding meedoen aan een donkerbeleving. "Zo krijgen ze een kijkje in het leven van blinden en slechtzienden en ervaren ze zelf hoe het is als je niets kunt zien, maar op al je andere zintuigen moet vertrouwen." En wat die zintuigen betreft, daar is je gehoor er natuurlijk een van. "En dat stukje van de beleving is ook een beetje mijn kindje. Audio is echt mijn ding, zo help ik ook nog steeds met de opnames van luisterboeken. Hier in het muZIEum ben ik continu bezig om de geluiden van de donkerbeleving te optimaliseren en aan te passen aan het seizoen en de beleving van dat moment."

Bart benadrukt dat hij zelf heel wat heeft geleerd in al die jaren dat hij inmiddels bij het muZIEum werkzaam is. "En dat zie je ook bij anderen die hier komen werken. Je moet bijvoorbeeld wel goed kunnen communiceren met de bezoekers, dus dat is een van de eerste dingen die we aan nieuwe collega's leren. Ik zeg heel bewust 'we' aangezien ik ook help bij die trainingen."

Daarnaast vormt het werken bij het muZIEum volgens de enthousiaste gids voor veel medewerkers, met name de jongere, zelfs een opstapje naar meer. "Er zijn er al heel wat geweest die hier zijn begonnen en die daardoor zoveel hebben geleerd dat ze nu een goede baan ergens anders hebben. Het muZIEum is dus eigenlijk voor iedereen goed. Voor blinden en slechtzienden omdat het ons een mooie kans biedt op werk, maar natuurlijk ook voor bezoekers. Doordat zij een klein kijkje krijgen in onze wereld, leren ze hopelijk onder andere dat je jezelf best kunt redden, ook al zie je niets meer. Kijk maar naar mij, ondanks dat ik blind ben, kan ik praktisch alles zelf en ik geniet van mijn leven en van mijn werk." Oftewel, kom het gewoon allemaal zelf eens ervaren in het donker, is Barts boodschap."

Tekst en foto door Maaike van Helmond (de Brug)