Campagne Houd de lijn vrij! | 8 - 15 april 2019

Wanneer Lotte, een slechtziende muZIEum collega, met haar stok op het station of over straat naar het muZIEum loopt, hecht zij veel waarde aan de geleidelijnen. Deze geribbelde tegels helpen haar om zich te oriënteren en om de weg te kunnen vinden. Hoe vervelend is het dan als zij tegen obstakels aanloopt die soms onbewust op deze lijnen zijn neergezet?

Landelijke campagne
Om het publiek hier mee bewust van te laten worden, organiseert Bartiméus Fonds dit jaar weer de campagne ‘Houd de lijn vrij!’ Deze landelijke campagne start op 8 april 2019 en er zijn maar liefst 23 gemeentes die hieraan deelnemen. Maar natuurlijk staan we hier bij het muZIEum ook bij stil en vertellen we dit dagelijks aan onze bezoekers tijdens de persoonlijke rondleidingen in het donker. Zelf bijvoorbeeld ervaren wat het is om van deze geleidelijnen gebruik te maken als je totaal niets ziet? Boek dan één van onze donkerbelevingen.

Geleidelijnen
Geleidelijnen zijn vaak terug te vinden op stations, op straat en andere openbare plekken. Voor blinden en slechtzienden zijn deze heel erg nuttig, omdat ze bijvoorbeeld op het station ervoor zorgen dat de gebruiker niet op het spoor terechtkomt. Het komt regelmatig voor dat anderen zich hier niet bewust van zijn, en er dus reclameborden, fietsen, koffers of mensen op de lijnen staan.

Betrokken partners
Zoals al eerder vermeld, doen er dit jaar al 23 gemeentes mee. Dit is een flinke vooruitgang, aangezien in 2018 alleen Utrecht, Den Haag en Amsterdam betrokken waren in de campagne. Maar niet alleen gemeentes steunen het initiatief, ook ProRail, de NS en de oogbranche steunen de campagne.

Meedoen?
Vanaf 8 april start de officiële campagne, maar natuurlijk kan je nu al beginnen met het goede voorbeeld te geven voor anderen. Zorg dat de lijn vrij blijft, zodat blinden en slechtzienden er zonder problemen gebruik van kunnen maken. Ben je benieuwd naar welke gemeentes deelnemen, of wil je meer informatie? Ga dan naar www.houddelijnvrij.nl. Jij doet toch ook mee?