Blog - Ineke is blind én heeft groene vingers (Ineke Schaars)

Ineke werkt al jaren bij ons in het muZIEum en is altijd al een heel ondernemend persoon geweest. Ze is al 22 jaar blind, maar dat weerhoudt haar er niet van om lekker in de tuin te werken. Hier geniet zij enorm van of zoals zij dit zelf zegt “dit mag ik graag doen”.

Zo moeder, zo dochter
De passie voor het wroeten in de aarde heeft Ineke niet van een vreemde. Haar moeder was namelijk een buitenmens en was ook altijd in de weer met haar tuin. De derde prijs die ze ooit won voor ‘Mooiste tuin van Arnhem’ was een kroon op haar werk. Zelf heeft Ineke in haar tuin verschillende planten en struiken. Zoals primula’s, en hortensia’s, roze camelia’s en witte pioenrozen. Deze ruiken heerlijk vindt ze.

Kruidentuin
Ook heeft ze kruiden in haar tuin staan zoals tijm, citroen tijm, rozemarijn, mint en munt. In de zomer vindt ze het heerlijk om een grote kan met water en ijsklontjes te vullen en dan drie takjes mint aan toe te voegen voor de frisse smaak. De andere kruiden gebruikt Ineke ook wel eens in de keuken, want ze geniet er ook van om te koken. En wat is er dan beter dan kruiden uit eigen tuin toe te kunnen voegen? Zoals wat rozemarijn voor in een aardappelstoofpotje, een favoriet gerecht van Ineke.

Stofzuigen
In het midden van haar tuin liggen wat tegels, maar aan de zijkant staat een mooie wilde appelboom. Wanneer hier de blaadjes en sliertjes van af vallen wilt Ineke deze natuurlijk opruimen. Maar hoe doe je dat eigenlijk als je niet ziet waar ze terecht gekomen zijn? Ineke heeft hier een hele creatieve oplossing voor! Ze gebruikt namelijk de oude stofzuiger van haar moeder. Ja, je leest het goed. Ze zuigt deze blaadjes op. Ze stopt een papieren zak in de stofzuiger en na het stofzuigen van de tuin kan deze meteen bij het afval. Opgeruimd staat netjes!

Beste vriend Lex
Lex, Inekes geleidehond,  is er ook altijd bij wanneer Ineke in haar tuin werkt. Hij geniet namelijk ook echt van de buitenlucht en al helemaal van de zon. Wanneer Ineke een oud badlaken pakt om met haar knieën op te zitten als ze in de tuin werkt, dan komt haar trouwe viervoeter meteen naast haar liggen om te genieten van de zon en is hij benieuwd wat zijn baasje nu weer aan het doen is. Maar af en toe moet hij ook wel even naar zijn mandje toe, want het moet natuurlijk niet gebeuren dat Ineke iets van Lex afknipt.

Op je gevoel
Hoe Ineke haar tuin bijhoudt? Ze gaat op haar gevoel af. En af en toe heb je dan dat je iets verkeerds afknipt of uit de grond trekt, maar dat hoort er ook een beetje bij zegt ze. Voelen en ruiken is het belangrijkste wat er is. Ze kan dus dagen lang bezig zijn om haar tuin weer mooi en op orde te maken, maar ze geniet hier onwijs van en zegt zelf dat dit een heerlijk ontspannend tijds verdrijf is. Het mooiste wat er is vindt ze. En ook al ziet ze haar fleurige tuin niet, ze heeft nog veel dingen onthouden van vroeger. Juist omdat ze nu gebruik moet maken van andere zintuigen, geniet ze er des te meer van!

Ineke is blind en werkzaam als gids bij het muZIEum.