Blog - Een schot in de roos  (John Kuster)

John is één van onze gidsen bij het muZIEum. Hij werkt alweer vijf jaar met veel plezier bij het muZIEum. Naast zijn werk heeft John een vrij unieke hobby, namelijk sportschieten. Wanneer hij mensen over zijn passie vertelt, wordt hij vaak met ongeloof aangekeken; ‘’Mensen verwachten het vaak niet’’. 

Van muzikant naar schutter 
John is 25 jaar lang muzikant geweest. Hij speelde met zo’n 50 verschillende muzikanten in een orkest. Het uitoefenen van deze hobby werd voor hem helaas steeds lastiger, want zijn oogaandoening, Retinitis pigmentosa, maakte dat hij na een tijd de dirigent niet meer zag staan. Johns zoektocht naar een nieuwe hobby begon. Op de ZieZo-beurs, de oogbeurs van Nederland, kwam John voor het eerst in aanraking met schietsport. Een schietvereniging uit het Westen van het land trok al snel zijn aandacht. Na zeven jaar had John zijn nieuwe passie eindelijk gevonden. Bij schietvereniging ‘’Op de Korrel’’ in Bemmel werd er meteen in oplossingen gedacht voor liefhebbers van de sport. Ook schutters met een visuele beperking waren welkom. John werd in 2008 met open armen ontvangen.  

Schieten op gehoor 
Maar hoe werkt dat nou eigenlijk, schieten zonder dat je kunt kijken? Om te kunnen schieten hoef je niet per se te kunnen zien, vertelt John, met je gehoor kom je net zo ver. Op een afstand van 10 meter schiet John met een luchtdrukgeweer een kogel van 4,5 mm. Het werkt door middel van hallogeen verlichting of LED verlichting. Dit wordt door een lichtsensor op het luchtdrukgeweer omgezet in een geluidssignaal en zo kun je ook zonder zicht de sport beoefenen. Sinds 1 maart is de sport zelfs tot een paralympische sport benoemd. Met slechts 5 procent zicht aan één oog, weet John heel wat schoten in de roos te raken.  

Moment of fame  
Als visueel gehandicapte schutter, heeft John een uitnodiging gekregen voor het Nederlands Kampioenschap van de schietsport op Papendal in Arnhem. Hier is hij acht jaar geleden voor het eerst geweest. John vond het geweldig, maar ook ontzettend spannend. John heeft drie jaar op rij een zilveren medaille gewonnen en twee jaar op rij heeft hij in de top 10 van de 25 beste spelers gestaan. Zijn talent bleef niet onopgemerkt. NOS, Hart van Nederland, NPO, het AD, de Volkskrant, Radio 2 en radio 100% maakten nieuws over John. Bij een luchtgeweer marathon, waarbij er 250 schoten worden gelost, heeft hij nog niet gewonnen, maar John is vastberaden om dit ook een keer te winnen. 

Passie delen 
John schiet tegenwoordig alleen nog op verenigingsniveau, zo’n twee keer in de week. Hij neemt zijn hond Hasko dan mee naar de baan en trekt ook regelmatig op met twee andere schutters van de vereniging. Drie schutters zijn er visueel beperkt en 10 procent heeft een handicap. Zo kunnen ook schutters in een rolstoel zich aanmelden. John vindt het geweldig dat de vereniging voor niemand een uitzondering maakt. Hij enthousiasmeert anderen maar al te graag over de sport en dat is hem ook gelukt bij zijn eigen vrouw. Tot vijf jaar geleden heeft zij dezelfde sport beoefend. Hierna is zij overgegaan op kruisboogschieten, én met succes, want zij sleepte net zoals John prijzen in de wacht. Johns vrouw is 2 keer Nederlands kampioen geworden tijdens de kruisboogkampioenschappen.  

John is zeer slechtziend en werkt als gids bij het muZIEum.