Blog - Ear Candy (Joni de Groot)

Bij het muZIEum heb ik als publieksbegeleider vaak uitgelegd dat mensen die blind of slechtziend zijn misschien niet verliefd worden op het eerste gezicht, maar op iemands geur of stem. Daar herken ik mezelf wel enigszins in.

Ogen als oorzaak?
‘Komt dat dan door je ogen?’ werd er aan me gevraagd toen ik zei dat ik geen relatie heb. In dergelijke vragen schuilt een zekere aanname. Dat mijn slechtziendheid de enige reden is dat ik geen vriend heb? Er zijn nog genoeg andere redenen hoor, maar daar ga ik niet over uitweiden.

Liefde op m'n pad
Ik ben ‘m blijkbaar nog niet tegengekomen, niet bewust in ieder geval. Het is wel zo dat als de liefde in de letterlijke zin op je pad komt, het handig is als je hem aan ziet komen. Als ik een leuk iemand ontmoet, is de kans groot dat ik hem de volgende dag straal voorbijloop in plaats van ‘Hoi’ terug te zeggen. Bij mensen die niet weten dat ik slechtziend ben, levert dat nog weleens misverstanden op.

Streepje voor
Ik heb dus een zwak voor stemmen, denk ik. Er zijn mensen die zo leuk praten dat ze automatisch een streepje voor hebben. Dat is bevooroordeeld, want mensen die ‘leuk’ praten, hoeven nog helemaal geen leuke mensen te zijn.

Knappe Mannen Muur
Tijdens mijn studie werd op initiatief van mijn klasgenoten één van de muren in ons lokaal tot ‘Knappe Mannen Muur’, gedoopt. Daarop kwamen foto’s van allerlei soorten eye candy, zoals Mc Dreamy’s en aanverwanten. Iedereen mocht haar bijdrage leveren aan de verzameling. Mijn foto van een oranje, peroxide blonde Sting werd oogluikend toegestaan, en ik weet het, Mark Knopfler moest het ook niet erg hebben van zijn eighties zweetband-look. Maar ze hebben allebei wel een uitgesproken stemgeluid (hoewel je daar niets aan hebt met foto’s natuurlijk). Denk nu niet dat ik daarom val op zangers die hun beste jaren al een tijdje achter zich hebben. Ik heb niet helemaal een bord voor mijn hoofd, hoewel er over smaak niet valt te twisten. Maar eerlijk is eerlijk: ik heb regelmatig een zwak voor iemand die dan ook nog eens een mooie stem heeft.

muZIEum-vibe
Om de positieve muZIEum-vibe erin te houden: je hebt niemand nodig om gelukkig te zijn. Ik ben bijvoorbeeld gelukkig met mijn werk, vrijwilligersbaantjes en sociale leven. En tot nu toe is dat voor mij goed genoeg. Maar ja, sommige dingen heb je gewoon niet altijd in de hand.

Joni is slechtziend en werkzaam als marketingmedewerker bij het muZIEum.