UIt het oog, niet uit het hart

Met de persconferentie van 21 april nog vers in ons achterhoofd, dringt het besef door dat wij op dit moment al 140 dagen dicht zijn. Een recordaantal dagen geen bezoekers over de vloer en geen werk voor onze gidsen en publieksbegeleiders. Dat heeft een enorme impact op ons allemaal: we kunnen elkaar letterlijk en figuurlijk niet zien!

Achter de schermen werken we hard aan vernieuwingen en hebben we onze complete bezoekersreis en onze belevingen een kwaliteitsimpuls gegeven, zodat het muZIEum straks, als we weer open mogen, weer meer bezoekers kan ontvangen.

Welke impact heeft de sluiting op onze medewerkers?

Gids en publieksbegeleider Niek vertelt wat het voor hem betekent dat het muZIEum dicht is: “Toen ik klaar was met mijn opleiding, heb ik ruim een half jaar werkloos thuisgezeten. Dat is niet goed voor je emotionele gezondheid. Toen ik bij het muZIEum mocht beginnen, ging ik met gigantische sprongen vooruit. Dat hoorde ik ook van iedereen om mij heen.”

“Een reden om je bed uit te komen is ongelooflijk belangrijk voor je eigenwaarde. Op dit moment mis ik de structuur van het werken heel erg. Je probeert die structuur natuurlijk wel zoveel mogelijk erin te houden, maar ik mis het directe contact met anderen en het met iets nuttigs bezig zijn. Ik heb veel zin om weer aan de slag te mogen bij het muZIEum, dus ik hoop dat het snel weer mag - waarbij veiligheid natuurlijk voorop staat. Tot die tijd worden regelmatig webinars georganiseerd, zo houden we contact met elkaar èn werken we aan de ontwikkeling van het muZIEum.”

Het muZIEum werkt – webinars, webinars en nog eens webinars

Achter de schermen werken wij vanuit huis aan de kwaliteit van onze belevingen. Dat is in het begin wel even gek, zo op een beeldscherm. En helemaal als je je bedenkt dat een groot deel van de medewerkers helemaal niets ziet bij het beeldbellen.

Uitspraken als: “Ik hoop dat ik goed in beeld sta, want ik zie mijzelf natuurlijk niet” en “ben ik goed te ZIEn?” vliegen je dan ook om de oren tijdens de onlinebijeenkomsten.

Het doet goed om weer met de normale, dagelijkse dingen bezig te zijn. Het is natuurlijk niet te vergelijken met het geven van een rondleiding of het ontvangen van bezoekers, maar het is wel een zinvolle invulling van de dagen!

Wat doen wij nu dan zoal online met het team?
In korte tijd zijn meerdere webinars ontwikkeld, waarin uiteenlopende onderwerpen aan bod komen: zo wordt er geoefend met vreemde talen als Engels en Duits, maar werken we met storytelling en aandacht voor het ambassadeurschap tijdens de bezoekersreis ook aan het overbrengen van ons eigen, persoonlijke verhaal en het positieve muZIEumgevoel.

Bij het organiseren en leiden van de webinars worden de talenten van onze collega’s ontdekt en ontwikkeld: digitale vaardigheden, talenknobbels en verhaalkunst, om zomaar eens een paar voorbeelden te noemen. Ieder in zijn eigen kracht: blind, slechtziend of ziend, alle medewerkers dragen bij en zijn klaar voor de heropening!

Samenwerking Bartiméus Fonds, Bartiméus en muZIEum

Op dinsdag 20 april hebben Bartiméus Fonds, Bartiméus en het muZIEum een samenwerkingsovereenkomst voor de jaren 2021-2024 ondertekend.

Het gaat daarbij om een samenwerking tussen drie organisaties met hetzelfde belang: een samenleving waar blinden en slechtzienden volledig meedoen. Want waar het muZIEum door middel van beleving en persoonlijke ontmoeting met blinden en slechtzienden bezoekers laat ervaren, voegen Bartiméus en Accessibility expertise toe op het gebied van inclusie en fysieke en digitale toegankelijkheid.

Benieuwd wat jij kunt doen om je organisatie toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden? Ervaar het zelf met muZIEum op locatie! 

Op reis naar de stad van de liefde

Iedereen kan wel wat extra liefde gebruiken, juist in deze tijd. Daarom staat dit jaar in het muZIEum het thema liefde centraal.

Met de gebundelde krachten van het gehele team is een compleet nieuw concept bedacht en inmiddels ook gerealiseerd. Bezoekers gaan straks niet meer op reis naar een exotisch land in Azië, maar naar de stad van de liefde: Parijs!

En de liefde staat niet alleen centraal tijdens de donkerbeleving. Overal in het muZIEum word je ondergedompeld in dit thema. Schrijf geheime liefdesbrieven net als Romeo en Julia, maar dan natuurlijk met een muZIEumtintje: in braille. Ontdek tijdens Expeditie ribbelroute hoe jij jouw blind date op het terras kunt vinden. En stel je smaakpapillen op de proef met de chocoladeproeverij: welke invloed heeft liefde op jouw smaak?

Een baan waar je in je kracht staat

Wist je dat 70% van de blinden en slechtzienden in Nederland geen werk heeft? Werk is een belangrijk onderdeel van het leven. Het muZIEum draagt daaraan bij. Daarom wordt het hoog tijd dat onze gidsen en publieksbegeleiders weer bezoekers mogen ontvangen en rondleiden! De voorbereidingen zijn in ieder geval in volle gang! Wil je helpen? Steun het muZIEum dan door een beleving te reserveren of door een donatie of sponsoring. Alle beetjes helpen.

We zitten dus niet stil, maar natuurlijk missen we jou, onze bezoeker. We hopen je snel weer te ZIEn in het muZIEum!